Κηποτεχνία, Ανθοκομία & Διακόσμηση

Άρδευση Θάμνων και Λουλουδιών με RainBird

Rain Bird

Άρδευση-Θάμνων-και-Λουλουδιών Άρδευση-Θάμνων-και-Λουλουδιών Άρδευση-Θάμνων-και-Λουλουδιών

Άρδευση θάμνων και λουλουδιών

Στην Ελλάδα, ένα μεγάλο μέρος του ποτίσματος των φυτών πραγματοποιείται στα μπαλκόνια, σε ζαρντινιέρες, θάμνους και δένδρα καθώς και σε άλλες εφαρμογές που είναι ιδανική η χρήση σταλακτηφόρου σωλήνα, μικρο-εκτοξευτήρα και σταλάκτη. Αυτά είναι τα προϊόντα της μικρο-άρδευσης και έχουν δύο μεγάλα πλεονεκτήματα για την διατήρηση των υδάτων.

      Η μικρο- άρδευση θάμνων και λουλουδιών είναι μία τεχνική ποτίσματος που λειτουργεί σε χαμηλή πίεση (1 εώς 4 ατμόσφαιρες) και χαμηλή παροχή (συνήθως 1 εώς 8 λίτρα την ώρα για σταλάκτες και 0 εώς 150 λίτρα την ώρα για μικρο-εκτοξευτήρες).

 

     Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν ως αποτέλεσμα την δυνατότητα να χρησιμοποιούνται πολλές συσκευές ποτίσματος ανά στάση (δηλαδή να ποτίσουμε μεγάλη περιοχή ταυτόχρονα). Άλλο ένα πλεονέκτημα είναι ότι με την χρήση σταλακτών το νερό διανέμεται αργά κοντά ή απευθείας στις ρίζες των φυτών, χωρίς να σπαταλάμε νερό σε απορροή και στον αέρα.

 

Άρδευση θάμνων και λουλουδιών Σταλακτηφόρος σωλήνας

     Ένα σημαντικό προϊόν στην άρδευση χαμηλής παροχής είναι ο σταλακτηφόρος σωλήνας. Βασικά είναι ένας σωλήνας με ενσωματωμένους σταλάκτες που επιτρέπουν στο νερό να στάξει στην επιθυμητή περιοχή. Συνήθως χρησιμοποιούνται για περιοχές με θάμνους, δένδρα σε κοντινή απόσταση και εποχιακά λουλούδια.

     Ένα συνηθισμένο λάθος είναι η χρήση αγροτικού τύπου σταλακτηφόρου σωλήνα στην άρδευση θάμνων και λουλουδιών. Στις αγροτικές εφαρμογές, η σωλήνα απομακρύνεται συχνά, στις εφαρμογές κήπων όμως θα πρέπει να είναι μόνιμη. Έχουν σχεδιαστεί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για την ποιότητα του σταλακτηφόρου σωλήνα σε εφαρμογές κήπων.

  • Αυτορυθμιζόμενοι σταλάκτες: Για ομοιόμορφη κάλυψη και αποτελεσματική άρδευση. Κάθε σταλάκτης θα πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
  • Σταλάκτες με αυτορυθμιζόμενη λειτουργική ρύθμιση: Φαρδύ κανάλι στον λαμβύρινθο (εντός του σταλάκτη) για να μην βουλώνει.
Άρδευση-Θάμνων-και-Λουλουδιών Άρδευση-Θάμνων-και-Λουλουδιών
  • Σωλήνα
  • Δύο στρώσεις, καφέ εξωτερικά και μαύρο εσωτερικά παρέχουν καλύτερη προστασία από ακτινοβολίες του ήλιου και μειώνουν την ανάπτυξη βακτηριδίων.
  • Πάχος εξωτερικού τοιχώματος πάνω από 1.1 χιλ για να είναι πιο ανθεκτικό, να μην ραγίζει και να κρατάει τους σταλάκτες στην θέση τους.
  • Εύκαμπτος για ευκολία στην τοποθέτηση.
Άρδευση-Θάμνων-και-Λουλουδιών

 

Άρδευση θάμνων και λουλουδιών Καρφωτοί σταλάκτες σε σωλήνα

     Όπου η διάταξη των φυτών δεν είναι σταθερή, χρησιμοποιούνται καρφωτοί σταλάκτες σε σωλήνα. Η σωλήνα διανομής σε πολλές εφαρμογές αστικού πρασίνου είναι Φ16 και λέγεται και τυφλός σωλήνας. Υπάρχουν στην αγορά τυφλοί σωλήνες σε χρώματα μαύρο, καφέ για τοποθέτηση σε χώμα, λευκό για τοποθέτηση σε μπαλκόνια και μωβ για εφαρμογές όπου χρησιμοποιείται νερό από βιολογικό καθαρισμό. Τα ίδια χαρακτηριστικά ποιότητας ισχύουν για τον τυφλό σωλήνα όπως για το σταλακτηφόρο.

     Οι καρφωτοί σταλάκτες τοποθετούνται και αφαιρούνται από τον τυφλό σωλήνα είτε με το χέρι, είτε με ένα ειδικό εργαλείο τοποθέτησης.

 

Άρδευση-Θάμνων-και-Λουλουδιών Άρδευση-Θάμνων-και-Λουλουδιών Άρδευση-Θάμνων-και-Λουλουδιών
Για το κλείσιμο των τρυπών που δεν επιθυμούνται, χρησιμοποιούνται ειδικές τάπες

 

Άρδευση-Θάμνων-και-Λουλουδιών     Όταν το φυτό είναι κοντά στο σωλήνα, οι σταλάκτες καρφώνονται απευθείας στον τυφλό σωλήνα. Για γλάστρες, ή όταν είναι το φύτο μακρυά από το φυτό, χρησιμοποιείται μικρότερο σωλήνακι διανομής που συχνά λέγεται «μακαρόνι».

     Ανάλογα με το μέγεθος του φυτού και την διάταξη του σχεδίου, γίνονται διάφορα σχήματα με τα εξαρτήματα. Χρησιμοποιούνται σταλάκτες μεγαλύτερης παροχής για μεγάλα φυτά και σε πολλές περιπτώσεις είναι κωδικοποιημένα με χρώμα για να βλέπει εύκολα ο εγκαταστάτης την παροχή τους.

 

Άρδευση-Θάμνων-και-Λουλουδιών

Λουλούδια στο χώμα ή σε ζαρντινιέρα.

Μπορεί ο σταλάκτης να τοποθετηθεί στην ρίζα του φυτού.

Φράκτες στο χώμα ή σε ζαρντινιέρα. Οι σταλάκτες τοποθετούνται σε σειρά, ή χρησιμοποιείται σταλακτηφόρος σωλήνας.

Άρδευση-Θάμνων-και-Λουλουδιών

Δένδρα και θάμνοι. Συνδέεται το σωληνάκι διανομής στον κεντρικό σωλήνα και φτιάχνονται διάφοροι σχεδιασμοί ανάλογα με τα φυτά. Στις άκρες του σωλήνα μααρόνι, τοποθετούνται σταλάκτες με την ανάλογη παροχή.

Φυτά σε γλάστρες. Τοποθετείται σωλήνας μακαρόνι με λήψη στον κεντρικό σωλήνα και ο σταλάκτης τοποθετείται στην ρίζα του φυτού.

 

 

Άρδευση-Θάμνων-και-Λουλουδιών Άρδευση-Θάμνων-και-Λουλουδιών
Σε κάποιες περιπτώσεις στην άρδευση θάμνων και λουλουδιών συνιστώνται μικρο-εκτοξευτήρες σε λόγχη αντί για σταλάκτες

 

Αυτοματισμός και φιλτράρισμα για άρδευση χαμηλής παροχής

     Το μεγαλύτερο πρόβλημα της μικρο- άρδευσης θάμνων και λουλουδιών είναι το βούλωμα των σταλακτών. Για αυτόν τον λόγο συνιστάται φίλτρο στο εισερχόμενο μέρος τουλάχιστον 150 mesh.

     Για τον αυτοματισμό, εγκαθιστώνται ηλεκτροβάνες με προγραμματιστή 220v ή και μπαταρίας 9v. Σε πολλές περιπτώσεις, αφού η μικρο-άρδευση λειτουργεί σε χαμηλή παροχή και πίεση, μπορεί να εγκατασταθεί και προγραμματιστής καλής ποιότητας βρύσης μπαταρίας με φίλτρο και αυτορυθμιστής πίεσης.

Άρδευση-Θάμνων-και-Λουλουδιών Άρδευση-Θάμνων-και-Λουλουδιών

 

     Η άρδευση χαμηλής παροχής είναι εύκολη στην τοποθέτηση και ιδανική λύση για την διατήρηση των υδάτων.  Υπολογίζεται ότι μειώνει την χρήση του νερού κατά περίπου 50% από το πότισμα με το χέρι και είναι ιδανική λύση για φυτά στο μπαλκόνι, θάμνους, λουλούδια και λαχανόκηπους.

 

Άρδευση-Θάμνων-και-Λουλουδιών

Κείμενα- Φωτό Rain bird

Οδηγός για τον Κήπο

Τεύχος 11


 

Follow us:

Facebook Delicious